Wolf | Job de Roo
Stichting Wolf
Wolf is een theaterstichting die in 2022 is opgericht op initiatief van Job de Roo. De directe aanleiding voor het oprichten van deze stichting was het realiseren van de theatervoorstelling “Kibboets op de klei”. De stichting heeft de ambitie om in de komende jaren een reeks betekenisvolle en verbindende theaterprojecten te realiseren. Deze projecten zijn bedoeld om de onderlinge verbondenheid te versterken en mensen van verschillende leeftijden, achtergronden, geslachten en culturen dichter bij elkaar te brengen. Stichting Wolf richt zich op het ontwikkelen, produceren en uitvoeren van kunstprojecten die verschillende disciplines combineren. Binnen deze projecten worden zowel maatschappelijke als persoonlijke thema’s op een diepgaande en vaak confronterende manier onderzocht en uitgediept. Hoewel de focus ligt op theater, omvat het werk van de stichting ook andere kunstvormen die bijdragen aan de beoogde doelen. De stichting streeft ernaar om via kunst ruimte te creëren voor dialoog, reflectie en begrip, en door deze brede benadering een bredere impact te realiseren die verder gaat dan de projecten zelf. Het uiteindelijke doel is om kunst als verbindend element in de samenleving te benutten en daarmee een bijdrage te leveren aan een inclusievere en meer samenhangende wereld.
Job de Roo | Artistiek leider
Job de Roo is in 2018 afgestudeerd aan de opleiding theaterdocent aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Tijdens zijn studie is hij begonnen met het maken en regisseren van verschillende producties. Hij werkte onder andere mee aan de succesvolle locatievoorstelling Holstmeer gespeeld door de gevangenen van de PI Leeuwarden, de meiden van slachtofferhulp Fier en acteurs in het politiebureau aan de Holstmeerweg in Leeuwarden voor LF2018. Hij was de co-regisseur van de populaire voorstelling De Joodse Bruiloft dat in oktober ’21 zijn reprise première heeft beleefd. Ook regisseerde hij de musical Oorlogswinter, naar het boek van Jan Terlouw, in Drachten, dat speelde op de bijzondere locatie de sluisfabriek. In de zomer van ’21 had hij zijn debuut in het buitenland met de voorstelling Hamlet, dat heeft getoerd door Duitsland en Nederland. Daarnaast is Job al meerdere jaren actief bij verschillende “iepenloft” voorstellingen in Friesland. Job heeft in 2022 een “Gouden Gurbe” (een bekende prijs voor “iepenloft” voorstellingen, bedacht door de cultuurredactie van de Leeuwarder Courant) gewonnen voor beste iepenloft-voorstelling 2022. Sinds 2024 is Job betrokken als regisseur bij Podiuspektakel Harderwijk dat elke twee jaar een groot spektakel neerzet en een verbeelding is van de geschiedenis van Harderwijk.
Naast zijn werkzaamheden als maker is Job werkzaam bij scholengemeenschap Firda op de acteurs opleiding waar hij vakinhoudelijke lessen verzorgt en is hij sinds mei 2024 presentator van het dagelijkste actualiteitenprogramma Dwars door Overijssel op de regionale omroep TV Oost

‘’Het maken van theater is voor mij een voorrecht. Theater biedt de kans om mensen direct aan te spreken. Om ze te raken op een manier die we nooit kunnen voorspellen, maar altijd zullen omarmen. Theater geeft geen antwoorden, theater roept vragen op. De nieuwsgierigheid naar onbekend terrein bieden, naar wat achter de horizon ligt. Verder kijken dan je neus lang is. Dit is mijn motto bij het maken van voorstellingen’'.
Job de Roo, Artistiek leider